2010. május 14., péntek

Szenzor tisztítás házilag

-->
A Canon 400D 2007. évi megvétele óta először kényszerültem szenzortisztításra. Miért nem volt rá eddig szükség? Mivel cserélhető objektíves digitális fényképezőgép így szembesülnöm kellett, hogy két objektív esetén már nagyobb a valószínűsége a szennyeződés bejutásának a tüköraknába. A Canon 400D rendelkezik saját beépített tisztítófunkcióval, mely az infravörös szűrőt rázza. Amíg nem cseréltem objektívet ez a módszer megfelelő volt számomra, az objektívet lefelé tartva 2-3 ki-be kapcsolás elég volt.
A problémám ott kezdődött, hogy az USA-ból beszereztem egy ND 110-es szűrőt, erről később szeretnék majd írni. Első tesztelésnél 1 perces záridőnél és szűk f/16 és f/22 rekeszérték esetén a nem kívánt porszemek és a szöszök megjelentek. Rá kellett jönnöm, hogy a 3 év alatt rárakódott szennyeződés is felszínre kerülhetett.


Pillanatnyi kétségbe esés után jött az első ötlet, hogy elviszem valahová Pesten, ahol kitakarítják nekem a fényképezőgépet. Pár ajánlatot megnéztem Mikrosat Kft. 3.000 Ft Camera Kft. Teljes tisztítása 15.000. Ft. Közben sok hasznos weboldalt és a youtube-t átnézve rájöttem, hogy ha más meg tudja csinálni akkor nekem se jelenthet gondot. Első lépésként, a tisztítást a tüköraknával kezdtem. Mivel körtepumpám akkor még nem volt – saját kárán tanul az ember – elvittem a Szekrényes Fotó-Optikába, ahol Tekse Gábor fényképész barátom sűrített oxigénnel alulról fújkáljuk ki a belsejéből a port. Az eredmény még nem volt kedvező a számomra ezért arra az elhatározásra jutottam, hogy beszerzek egy DUST-AID WAND KIT-et. Ez az egy technika volt számomra ismerős mivel jártam egy évvel ezelőtt az Extreme Digital-nál egy bemutatónapon és meggyőző volt számomra. Pesten a Media Markt-ban be is szereztem egy komplett csomagot ami tartalmazza mindazt, amire szükséges van az érzékelő tisztításához. Tartalmaz 50 db steril kendőt, három, különböző méretű pálcát valamint a tisztító folyadékot.  


Tisztítás előtt mindent elpakoltam az asztalról letakarítottam törlőkendővel és vártam úgy 1 órát, hogy leülepedjen (tökéletes steril környezetről nem tudok gondoskodni Gyimesi Attila fotóstársam elmeséle, hogy ő a kórházban hogyan oldja meg :) A megvilágításhoz a fejlámpámat használtam, a fényképezőgépet manuális szenzor tisztítás funkcióba raktam és kezdődhetett a tisztítás. A DUST-AID használata teljesen logikus, nekem a legkisebb 1,6 szenzorméretre megfelelő pálcikára volt szükségem, a leírtak alapján rögzítettem a kendőt és 2-3 csepp folyadékot kell rátenni. Én ezt 3-4x megismételtem egyre jobb lett az eredmény.

Időközben a Fotóbarátok-ról Placy elmesélte nekem, hogy ő a száraz tisztításnak a LensPen híve. Időközben a Westendben nyílt napot tartott a LensPen beszereztem egy SensorKlear-2 ccd tisztítót és egy lencsetisztítót is. Meglepődtem a LensPen hatékonyságán, mely aktív szenet tartalmaz.  




A végeredmény elég jó lett, rá kellett jönnöm, hogy 2-3 szemcsét nem tudok leszedni rágyógyult, de tökéletesen tiszta szenzor nincsen, és a lehetőségekhez mérten tiszta és használható is. Tulajdonképpen nem is a szenzort tisztítjuk, hanem az előtte elhelyezkedő szűrőt, vagyis egy üvegfelületet. Egyik weboldalon olvastam, hogy a srác 30 mp-es hosszú záridő alatt tisztította a gépét és a redőny elkapta tisztítás közben, zárcsere lett a vége. Így ne. Ha nem érted a géped működését inkább bízd szakemberre. Egy jó tipp: objektív cserénél a gépet lefelé tartsd, az objektív védőkupakokat pedig azonnal tedd rá, ha az objektíveket is tisztán tartjuk, akkor ezzel lassítható a szenzor porosodása. Továbbá alkalmanként körtepumpával természetesen lefelé tartva a fújkáljuk ki a gép belsejéből a port. Ha bármilyen kérdésed és észrevételed van jelezd felém.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Gábor!
    Érdeklődéssel olvastam írásodat, mivel Nekem is 400D-m van és az alapobjektíven kívül idén májusban kaptam a családomtól egy 55-250-es objektívet, így aztán jött is az első pár porszem a sensor-ra! Egy profi fotós haverom tegnap szépen lepucolta, olyan mint az új, de mivel ő profi olyan gyorsan csinálta, mint Rodolfó a kártyatrükköt, és nem tudtam megjegyezni a lépéseket. Meg szeretnélek kérni, ha nem egy nagy meló, hogy ird le légyszives nekem lépésenként, hogy hogyan, milyen beállítással csinálod a műveletet? Mikor veszed le az objektívet..stb. Segítségedet előre is köszönöm:
    Üdv:
    Kardos Péter
    karpet@t-online.hu

    VálaszTörlés