2010. május 5., szerda

Tatai Vadlúd Sokadalom

November utolsó hétvégéjének szombat délutánján barátnőmmel felkerekedtünk és elmentünk Tatára a IX. Tatai Vadlúd Sokadalom című rendezvényre.

A délelőtti szakadó eső után délutánra már hétágra sütött a nap, soha jobbkor! Minden év utolsó novemberi szombati napján kerül megrendezésre a rendezvény a szervező a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoportja (www.mme.hu), a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület (www.szazvolgy.hu).

A távoli északi költőterületeikről érkező vadludak tatai Öreg-tavon alakították ki téli pihenőhelyüket. Tízezrével érkeznek minden év novemberében, hogy a hideg téli hónapokat itt töltsék, aztán februárban-márciusban visszainduljanak skandináviai, szibériai költőhelyeik felé. Európában egyedülálló látványosság, mivel egyetlen olyan madár pihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.

Nagyon nagy volt az érdeklődés, tele volt a tópart sok természetbarát, természetfilmes is jelen volt. Sajnos fényképezőgépet nem vittem magammal azon okból, mivel nem rendelkezek teleobjektívvel (barátnőm legnagyobb örömére). A 17-50 mm-es objektívemmel pedig meg se akartam próbálni felvételeket készíteni, majd jövőre. Viszont fotós társaink százával jelentek meg az eseményen, jobbnál jobb telékkel. Lehetőség volt viszont teleszkópos madármegfigyelésre. Kerestem Nils Holgerssont valamelyik vadlúd hátán, de nem jártam sikerrel:)

Napnyugta környékén kb. délután 4 környékén a sok ezer vadlúd esti behúzása, melynek látványa egyszerűen fantasztikus! A négy égtáj felől több száz fős csoportokban jelentek meg a horizonton. Egyre hatalmasabb csapatokban jöttek a libák, először hatalmas rendezett V alakban érkeztek A tó felett aztán összekeveredtek egy nagy, egy irányba kavargó felhőbe, és szépen lassan leszálltak a tó felszínére. Mivel én képet nem csináltam (csak mobillal) ezért felteszek egy linket ahol erről videó nézhető meg.


A kötelékek lassan szétváltak, a kommentátor szerint családokra és kellő óvatossággal szálltak alá. A vadludakon kívül az Öreg-tó melletti erdőterületen kb. tizenötezer varjú és csóka is megszáll. Hátulról károgás elölről gágogás, a kihangosítást alig hallottuk a hangzavarban. Azon a napon kb. huszonötezer madarat számoltak meg, de kb. negyvenezer madarat várnak.

Idén már viszem a fényképezőgépet és teleobjektívet nem hagyom magam lebeszélni :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése