2012. augusztus 29., szerda

Plitvicei tavak II.

Horvátország 7 Nemzeti Parkja közül a legjelentősebb a Plitvicei tavak vidéke. A Nemzeti Park területe 295 km2, ebből a tavak felülete 2 km2. A tizenhat tó észak - déli irányban, füzérszerűen húzódik a Kapela - hegységben.

Délen a Fekete- és a Fehér-folyók egyesüléséből született Matica által táplált Proscensko - tó terül el, 639 méterrel a tenger szintje felett. Tőle kb. 8 km távolban az utolsó tó, a Sastavci "csak" 483 méterre van a tenger felett. Szintkülönbségük 156 méter. Ezt "győzi le" a sok vízesés csodálatos látványokat biztosítva a látogatóknak. A tórendszer vizét a Korana folyó vezeti el. A 20 ezer hektáros nemzeti park a Horvát Karsztvidéken található, a Kis-Kapella és a Plesevica hegyvonulatokat elválasztó völgyben.
A nemzeti park több mint 200 négyzetkilométeren terül el. A leglátványosabb részek azonban maguk a tavak. Két legnagyobb tava a Kozjak és a Prosce, ezek 1000-1500 négyzetméteres vízfelületétől a legapróbb tavacskákig minden méret megtalálható. A hegyvidék domborzatának köszönhetően minden tó más-más magasságban helyezkedik el. A tórendszer legfelsőbbike 600 m magasságban terül el, s a medréből kilépő víz 7,2 km távolságot megtéve, számtalan zuhatagon végigvezető izgalmas kalandozás után érkezik meg az alsóbb 150 m-es magasságban fekvő utolsó tóba. Mivel a tavak egymással kapcsolatban vannak - átfolyik egyikből a másikba a víz -, számtalan vízesés alakult ki a tavak között.











9 megjegyzés:

  1. Szépek a folytatás fotói is! A kedvencem a 3. és a 6. A rövid írásos ismertetőt külön köszönöm - így teljes értékű a poszt :)
    Jöhet a következő adag!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, még van egy adag, kb. 9 fotó amit érdemes megmutatni.

      Törlés
  2. Tényleg kisebb a vízhozam, mint amire emlékszem, de így is gyönyörűek a fotók. A hosszabb záridő miatt szépen mosottak a vízfolyások. (A bevezető két része között némi ellentmondást vélek felfedezni. Talán érdemes lenne átnézni...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tavasszal, olvadás után biztosan több víz van benne. Nem tudom mire gondolsz, nézem, de nem látom. Innen van a bevezető: http://www.plitvice.hu/

      Törlés
  3. I know this place in Croatia .. Beautiful pictures of one of the most beautiful places in the world .. greetings

    VálaszTörlés
  4. Mintha nem is ezen a világon lenne. Szépek a színek és jól alkalmaztad a hosszú záridőt is. Gratula!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik. Sajna az állványnak nem kedvezett a fa deszkás járda, mert a mozgástól beremegett, így meg kellett várni amíg egy csoport elmegy és imádkozni, hogy ne jöjjön senki. Szerencsére volt stabilt terep is.

      Törlés
  5. Remek képes beszámoló szép képekkel és hasznos infókkal. Egyben jó kedvcsináló is egy kiránduláshoz erre a gyönyörű helyre.

    VálaszTörlés