2012. május 2., szerda

Gólem létrája


8 megjegyzés:

 1. Jó kép, tetszik a kompozíció! Na de hol van Gólem? :-)

  VálaszTörlés
 2. Igazad van:D

  A Gólem (héber szó, jelentése: alaktalan, élettelen tömeg) idomtalan, varázsigék segítségével agyagból készült emberi alak.

  A zsidó folklór népmondája szerint az 1500-as évek vége felé a prágai gettóban Maharal (Júda Löw ben Becalél rabbi) a misztikus- és titkos tan, a kabbala segítségével – szájába helyezett varázserejű papírral – életet lehelt a Moldva-folyó partjáról származó agyagból és vérből gyúrt műemberbe, majd az a szombatnapon mindenféle szolgálatot elvégzett neki. Ha a rabbi az isten nevével ellátott cédulát elvette tőle, akkor ismét agyagtömeggé vált. A maradványait a legenda szerint még ma is őrzik a prágai Régi-új zsinagóga padlásán. A zsidó köznyelvben Gólem bárdolatlan, együgyű embert is jelent.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gábor, köszi a részletes magyarázatot!

   Törlés
  2. Wikipédia segítségemre volt :) és ez a létra vezet a padlásra.

   Törlés
 3. Ügyes képzettársítás és szép fotó, egyszerű és letisztult.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Erzsi! Prága kimeríthetetlen fotótéma!

   Törlés
 4. Nagyon tetszik a fotód és a hozzá fűzött magyarázat is hasznomra vált. Gratulálok én is.

  VálaszTörlés
 5. Just take within the pretty pictures and attempt to hold your head above water. And then saddle up for a bonus round and put these free spins to work. Like in actual Japanese recreation parlours, some machines have significantly better odds than others. A slot machine was seen within the Goldenrod Game Corner in Gligar Glide, where a man 1xbet was seen getting a row of three 7 symbols. When one 7 shows on the reels, sometimes the second one will spin right down to down to} a 7 as nicely.

  VálaszTörlés