2011. szeptember 19., hétfő

Elfeledett kápolna

Szombat reggel Mádi Jocóval és fotókörünk vezetőjével Füleki Lászlóval látogatást tettünk a gyöngyöshalászi Kármelhegyi Boldogasszony-kápolna környékén. Gyerekkoromban jártam itt utoljára, nem sok képi emlékem maradt róla a múlt századból. Nagyszüleimnek a környéken volt szőlője, és gyakran vittek magukkal amikor dolgozni mentek.

A kápolna 1750-ben épült Gyöngyöshalász határában a szőlőtáblák között áll, a mára elhanyagolt, romossá vált kis kápolna. Az idősebbek Kárméluska néven ismerik. A kápolna mellől csodálatos kilátás tárul elénk a Mátra lábánál elterülő falvakra.
Az épületet Kármél-hegyi Boldogasszony kápolna néven építtették 1750 körül, majd 1781-ben lebontották. 1794-ben Hamar Ferenc földesúr építtette újra föl, Almásy Mihálynak, a környék urának segítségével. A kápolna alatti kriptában keresett örök nyugodalmat ifj. Almásy Mihály császári és királyi kamarás.
A Kármélhegy búcsújáró hely volt, melyen évente Kármelhegyi Boldogasszony ünnepét július 16-án tartották. Még az 1970-es években is elzarándokoltak ide a környékbeliek.
A Kármelhegyi Boldogasszony ünnepét egy látomással magyarázzák. Az Angliában élő Stock Szent Simon előtt 1251. július 16-án megjelent Szűz Mária az angyalok kíséretében és egy skapulárét (váll-lepel) adott át. A karmeliták jellegzetes barna skapuláréja az évszázadok alatt szimbólummá vált: viselője megmenekült a pokol tüzétől és Szűz Mária kegyelmében részesült.
A kápolnában található a XVIII. századi főoltár, az ereklye és gyertyatartók. A kápolna előtt a szabadban egy szószék állt, faragott, figurális domborművekkel, rokokó stílusban. Mára sajnos elhanyagolt környezet várja csupán az idelátogatókat.
forrás: www.delmatra.hu

Megközelíthető a 3-as számú főúton, Gyöngyöstől keletre, az abasári elágazással szemben. Egyhajós, félköríves szentélyzáródású, a szentély felől kontyolt nyeregtetős kápolna leomlott toronnyal. A szentélyhez észak felől későbbi kriptalejárat csatlakozik. A kápolna előtt szabadonálló, fedett kőszószék. Távolabb, a kápolnától délre kőkereszt korpusszal.

Jöjjenek a képek:





 

 





7 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis poszt. Szép lehetett valamikor, kár hogy hagyták (ezt is) lepusztulni. Az FF effekt még hatásosabbá teszi a képeket, nyomatékot adnak a pusztulás bemutatásának.
    Külön köszönet a részletes szövegért, személyszerint én máskor is szívesen olvasnék Tőled ilyet. Üdv

    VálaszTörlés
  2. De jó képek! Talán egyszer lesz pénz a kápolna felújítására...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép, hatásos képek! HDR is van köztük?

    VálaszTörlés
  4. Mahtavaa Kuvausta ja 'Historiaa'...!

    VálaszTörlés
  5. Nagy kár, hogy az ilyen épületek így lepusztulnak. Nem tudom egyáltalán érdemes lenne-e ilyen állapotból felújítani. A képriport remek lett, tetszenek az apróbb részletekről készült fotók.

    VálaszTörlés
  6. Remek összeállítás, mind nagyon tetszik!

    VálaszTörlés